Donderdag 3 november is het Sint Hubertusdag. Op deze feestdag worden gewijde Hubertusbroodjes, ook wel Hubkes, gegeten. Deze Hubertusbroodjes worden door de kerk gewijd en gezien als geneesmiddel tegen hondsdolheid. Dit jaar vindt de Hubertuswijding plaats in onze bakkerij. Donderdagochtend om 9.30 komt pastoor van Noorwegen onze broodjes wijden… en hier kunt u bijzijn!

Sint Hubertus
Sint Hubertus (665 – 727) was de patroonheilige van de jagers. Een patroonheilige is in de rooms-katholieke kerk een heilige die wordt beschouwd als beschermer van een stad, land, kerk, gilde, beroepsgroep of individu. Vroeger jaagde men op Sint Hubertus jachthonden de kerk in om ze te laten zegenen. Dit werd gezien als bescherming tegen hondsdolheid. Om dezelfde reden at men op 3 november door de kerk gewijde Sint Hubertus broodjes. Naast een geneesmiddel voor hondsdolheid gaf het ook bescherming tegen razernij van de mens.

Hubkes
De Hubertusbroodjes staan ook wel bekend als Huupkes, Huibertjes, Huibjes, Hoeverikskeukskes en Opkes, maar in de Tilburgse volksmond zeggen we Hubkes. De Hubkes zijn aan elkaar gebakken witte broodjes.

Hubertuswijding
De Hubertuswijding vindt dit jaar plaats in onze bakkerij. Donderdag om 9.30 komt pastoor van Noorwegen, van parochie Sint Joseph op den Heuvel, de Hubertusbroodjes wijden. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om de wijding te aanschouwen! Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van het evenement.

sint-hubertus